Tomat AndishehTomat AndishehTomat AndishehTomat Andisheh
  • خانه –
  • جستارها و یادداشت ها –
    • صفحات پژوهشگران
            • آستانگی
            • آگورا
            • اتوپیا
            • اسلام‌ پژوهی
            • افق مبین
            • بیاض: یادداشت هایی در مردم شناسی شیعه
            • تاریخ اندیشۀ دینی
            • تاریخ‌نگاری
            • تلفیق دانش
            • جستارهای تاریخی
            • حبه‌های نقره فام
            • خوانشها
            • خیلی گذشته، خیلی حالا
            • زبان و ادبیات قرآن
            • شاه شوریده‌سران
            • طاوس
            • سایر نویسندگان
            • فرهنگ روش
            • محمدرضا عشوری مقدم
            • مدهامّتان
            • مطالعات فرهنگ رضوی
            • مهر داد
            • مواسات
            • میراث مکتوب شیعه
            • واژه ها و معناها
            • پیشینه
            • گزارش کتاب تاریخ
    • موضوعات
          • ادب و هنر
          • اقتصاد و مدیریت
          • تاریخ و نسخ خطی
          • زبان‌شناسی
          • شیعه‌شناسی و ایران­‌شناسی
          • علوم اجتماعی
          • علوم سیاسی و ارتباطات
          • فقه و حقوق
          • فلسفه و روش‌شناسی علوم انسانی
          • مردم­‌شناسی و مطالعات فرهنگی
          • مطالعات ادیان و اسلامی
          • مطالعات قرآنی
  • فرصت‌های آکادمیک –
    • کشور –
          • آذربایجان
          • آفریقای جنوبی
          • آلبانی
          • آلمان
          • آمریکا
          • اتریش
          • اردن
          • ارمنستان
          • ازبکستان
          • اسپانیا
          • استرالیا
          • استونی
          • اسکاتلند
          • اسلواکی
          • اسلوونی
          • افغانستان
          • الجزائر
          • امارات متحده عربی
          • اندونزی
          • انگلستان
          • اوکراین
          • اوگاندا
          • ایتالیا
          • ایران
          • ایرلند
          • ایرلند شمالی
          • بروئنی
          • بلژیک
          • بلغارستان
          • بوسنی و هرزگوین
          • پاکستان
          • پرتغال
          • تایلند
          • تایوان
          • ترکیه
          • تونس
          • جمهوری آذربایجان
          • جمهوری چک
          • چین
          • دانمارک
          • روسیه
          • رومانی
          • ژاپن
          • سنگاپور
          • سوئد
          • سوئیس
          • سودان
          • عراق
          • عربستان
          • عمان
          • فرانسه
          • فنلاند
          • قرقیزستان
          • قزاقستان
          • قطر
          • کانادا
          • کره‌جنوبی
          • کرواسی
          • کویت
          • گرجستان
          • لبنان
          • لهستان
          • لوکزامبورگ
          • مالت
          • مالزی
          • مجارستان
          • مراکش
          • مصر
          • مغرب
          • مقدونیه
          • مکزیک
          • نروژ
          • نیوزیلند
          • هلند
          • هند
          • هندوستان
          • هنگ‌کنگ
          • ولز
          • ونزوئلا
          • یونان
    • موضوع –
          • مطالعات قرآنی
          • زبان‌شناسی
          • فقه و حقوق
          • فلسفه و روش شناسی علوم انسانی
          • شیعه‌شناسی و ایران­‌شناسی
          • اقتصاد و مدیریت
          • ادب و هنر
          • مطالعات منطقه‌ای
          • تاریخ و نسخ خطی
          • علوم سیاسی و ارتباطات
          • مردم­‌شناسی و مطالعات فرهنگی
          • علوم اجتماعی
          • مطالعات ادیان و اسلام
    • گونه –
          • استاد مدعو استادی موقت در دانشگاه (Non-Tenure Track Professorship/lecturer/instructor)موقعیتی تدریسی در دانشگاه است که بر اساس نیاز دانشگاه به مدرسی در زمینه‌ای خاص، تعریف می‌شود. این موقعیت تدریسی مدت زمان مشخصی دارد و در این مدت، استاد موقت به تدریس در زمینه مورد نظر دانشگاه می‌پردازد و بعد از پایان مدت تحصیل، دانشگاه تعهدی نسبت به وی ندارد. این استاد در زمان تدریس در دانشگاه ماهانه حقوق دریافت می‌کند.
          • اعلام برنامه دکتریبرنامه ای که دانشجو با شرکت در آن موفق به اخذ درجه دکتری (PhD) می‌شود. این برنامه در کشورهای اروپایی و استرالیا دست کم سه‌ سال و غالبا فاقد درس‌های اجباری است. درمواردی که چنین چیزی ـ یعنی درس اجباری برای دوره دکتری ـ وجود دارد ـ مانند برخی برنامه‌های دکتری‌ جدید در آلمان ـ غالبا درس نمره‌ای ندارد و ارائه گواهی گذراندن درس کافی است. در کشورهای آمریکای شمالی برنامه دکتری، دست کم پنج سال به طول می انجامد و شباهت زیادی با دوره‌های دکتری ایران دارد. به این ترتیب دانشجو موظف به گذراندن درس‌هایی با نمره‌های مؤثر، امتحان جامع شفاهی و دفاع از رساله دکتری خود می‌باشد. اخیرا بسیاری از برنامه‌های دکتری در کشورهای حوزه اسکاندیناوی، خود را به الگوی برنامه‌های آمریکای شمالی نزدیک کرده‌اند و دوره‌های دکتری با درس‌‌های اجباری و مدت زمان نسبتا طولانی‌تر نسبت به سایر کشورهای اروپایی برگزار می‌کنند.
          • اعلام برنامه کارشناسی ارشدکارشناسی ارشد عموماً به صورت یک‌ساله و یا دوساله ارائه می‌شود. دوره‌های یک‌ساله عموما فاقد پایان‌نامه و دوره‌های دو ساله دارای پایان‌نامه می‌باشد. در برخی کشور‌های تنها با گذراندن دوره کارشناسی ارشد دو ساله و ارائه پایان‌نامه است که می‌توان دوره دکتری (PhD) را شروع کرد. در بریتانیا دوره‌ کارشناسی ارشد خاصی با عنوان (Mphil) وجود دارد که در صورت طی آن، مدت زمان تحصیل دوره دکترا قدری کاهش می‌یابد.
          • اعلام یا راه اندازی وب سایتوب‌سایت‌های علمی توسط فرد و یا افرادی برای ترویج و پیشبرد زمینه علمی خاصی راه اندازی می‌شوند. وب‌سایت‌ها گاه توسط فرد و افراد و گاه به واسطه تصمیم موسسه‌ای فعالیت خود را آغاز می‌کنند.
          • بودجه پژوهشیبودجه پژوهشی (Research Grant)، مبلغی است که توسط دانشگاه ها و یا مراکز علمی و فرهنگی، به دانشجو و یا استاد پرداخت می‌شود تا او پژوهش خاص را به سامان برساند. معمولاً بودجه‌های پژوهشی به صورت رسمی اعلام می‌شود و دانشجویان و اساتید متقاضی برای دریافت آنها، مدارک خود را ارسال می‌کنند. کمیته‌ای علمی، افرادی را انتخاب و بودجه سفر علمی را در اختیار آنان قرار می‌دهد.
          • بودجه سفر علمیبودجه سفر علمی (Travel Grant)، مبلغی است که توسط دانشگاه‌ها و یا مراکز علمی و فرهنگی، به دانشجو و یا استاد پرداخت می‌شود تا او در نشستی علمی شرکت کند و یا برای مدتی معلوم، به پژوهش در مکانی خاص بپردازد. معمولاً بودجه‌های سفر علمی به صورت رسمی اعلام می‌شود و دانشجویان و اساتید متقاضی برای دریافت آنها، مدارک خود را ارسال می‌کنند. کمیته‌ای علمی، افرادی را انتخاب و بودجه سفر علمی را در اختیار آنان قرار می‌دهد.
          • بورسیه دکتراکمک هزینه تحصیلی که به دانشجوی دوره دکتری برای پوشش دادن هزینه‌های زندگی و یا تحصیل پرداخت می‌شود. میزان و شکل پرداخت این کمک هزینه براساس تعریفی که برای آن شده است وهمچنین کشورهای مختلف می‌تواند شرایط و ویژگی‌های متفاوتی داشته است. ویژگی اصلی این کمک هزینه این است که تعهّد شغلی برای دریافت کننده ایجاد نمی‌کند و دریافت کننده صرفا دانشجویی است که موظّف است با آن مبلغ تحصیل خود را به سرانجام برساند. در مواردی ادامه دریافت بورسیه منوط به ارائه گزارش کار و ارزیابی‌های دوره‌ای است.
          • بورسیه کارشناسی
          • بورسیه کارشناسی ارشدکمک هزینه تحصیلی که به دانشجوی دوره کارشناسی ارشد برای پوشش دادن هزینه‌های زندگی و یا تحصیل پرداخت می‌شود. میزان و شکل پرداخت این کمک هزینه براساس تعریفی که برای آن شده است و همچنین کشورهای مختلف می‌تواند شرایط و ویژگی‌های متفاوتی داشته است. درمواردی ادامه دریافت بورسیه منوط به ارائه گزارش کار و ارزیابی‌های دوره‌ای است.
          • جایزه علمیجایزه‌های علمی، عنوان عامی برای گونه‌های مختلفی از تشویقاتی هستند که ازدانشجویان، اساتید و یا پژوهشگران مستقل، به سبب ارائه برخی آثار علمی، اعم از کتاب، پایان‌نامه و یا مقاله صورت می‌گیرد. جایزه‌های علمی عمدتاً توسط موسسات و بنیادهای علمی ارائه می‌شوند و معمولاً مبلغ مشخصی پول هستند. در بسیاری موارد، ارائه جایزه به صورت رسمی اعلام می‌شود، افراد واجد شرایط برای دریافت آنها اقدام می‌کنند و در نهایت افرادی به عنوان منتخب، برنده این جوایز می شوند.
          • دستیار پژوهشیدستیاری پژوهشی (Research Associate) فرصتی است دانشگاهی که به شماری از دانشجویان مقاطع مختلف و نیز پژوهشگران غیر دانشجو اعطا می‌شود. فرصت دستیاری پژوهشی، توسط گروه‌های آموزشی در دانشگاه‌های مختلف جهان اعلام می‌شود و کسانی که به عنوان دستیار پژوهشی انتخاب شوند، موظف به همکاری با یک استاد دانشگاه در پروژه مخصوصی هستند. به دستیاران پژوهشی از محل بودجه اختصاص یافته برای آن پژوهش، دستمزد پرداخته می شود.
          • دوره های کوتاه مدتدوره‌های غالبا پژوهشی هستند که برای دانشجویان تحصیلات تکمیلی و یا حتی اساتید این امکان را فراهم می‌کنند که در یک بازه زمانی مشخص در یک مرکز دانشگاهی و یا پژوهشی دیگر به مطالعه و پژوهش بپردازند. در این دوره‌ها غالبا شرکت‌کنندگان نیز موظف هستند که نتایج پژوهش خود را دست کم در قالب یک یا چند سخنرانی ارائه کنند. شماری از این دوره‌ها تمام یا بخشی از هزینه‌های داوطلب (ثبت‌نام، سفر و اسکان) را برای شرکت‌کنندگان بر عهده می‌گیرند.
          • شغل استادیاستادی دانشگاه (Tenure Track Professorship) به عنوان یک شغل، یکی از مهم ترین گونه‌های فعالیت آکادمیک است. افراد دارای مدرک دکترا و یا فوق دکترا، معمولاً بر اساس فراخوانی عام توسط دانشگاه، برای در اختیار گرفتن یک موقعیت دانشگاهی، مورد مصاحبه قرار می‌گیرند. همچنین پیشینه تحقیقاتی و علمی ایشان مورد ارزیابی قرار می‌گیرد. افراد منتخب ابتدائاً برای یک دوره پنج ساله آزمایشی (Tenure Track) به استخدام دانشگاه در می‌آیند و بعد از پنج سال و بر اساس رای کمیته علمی دانشکده و دانشگاه، از کار برکنار و یا به صورت دائم در دانشگاه مشغول به تحصیل خواهند شد. در حال حاضر در کشور آلمان ورود به کرسی استادی منوط به گذراندن دوره فوق دکتری آلمانی (habilitation) و يا دوره استادیاری آلمانی (juniorprofessorship) است.
          • شغل دکتراشغل پژوهشی ـ آموزشی است که شاغل در صورت اتمام موفقیت‌آمیز دوره شغلی خود، حائز درجه دکتری نیز می‌شود. شغل دکتری دست‌کم شامل نوشتن رساله پژوهشی دکتری می‌شود و علاوه بر آن گاهی وظایف آموزشی و حتی اداری نیز به فرد شاغل محول می‌شود. تفاوت اصلی شغل دکتری با بورسیه دکتری، تعهد شغلی و کاری است که برای دانشجو ایجاد می‌شود و او موظف است در زمان‌های خاصی در جای خاصی حضور داشته باشد. با این حال در کشورهایی که این موقعیت‌ها عرضه می‌شود، نرخ متوسط حقوق دریافتی برای شغل دکتری، از بورسیه دکتری بیشتر است. در حال حاضر شغل دکتری غالباً در کشورهایی مثل آلمان، سوئیس، هلند، اتریش، بلژیک، لوگزامبورگ و کشورهای اسکاندیناوی عرضه می‌شود. دریافت‌کنندگان شغل دکتری، بعد از پایان دوره، برای اخذ اقامت دائم و یا شهروندی آن کشورها، عموماً از موقعیت‌ بهتری برخوردار خواهند بود.
          • فراخوان کتابفراخوانی است که در آن از پژوهشگران مرتبط با یک حوزه مطالعاتی درخواست می‌شود تا کتاب خود را ارسال کنند. این فراخوان غالبا توسط ناشران کتاب‌های دانشگاهی برای سری یا موضوع خاصی که به طور سلسله‌وار چاپ می‌کنند، اعلام می‌شود.
          • فراخوان مقالهفراخوانی است که در آن از پژوهشگران مرتبط با یک حوزه مطالعاتی درخواست می‌شود تا پژوهش‌ها و مقالات خود را ارسال کنند. این فراخوان می‌تواند برای یک کتاب و یا شماره خاصی از یک مجله باشد.
          • فوق دکترافوق دکترا (Postdoc) دوره‌ای معمولا یک تا سه ساله است که دانشجویان بعد از به پایان بردن دوره دکترا، آن را می‌گذرانند. فرصت‌های فوق دکترا بعد از دریافت مدرک دکترا قابل ورود هستند، اما دانشجویان دکترا حدود شش ماه قبل از دفاع از پایان‌نامه دکترای خود. برای این فرصت اقدام می‌کنند. دانشجویان مقطع فوق دکترا، در این دوره، می‌باید به پژوهش و یا تدریس بپردازند، اما در کلاسی به عنوان تحصیل، شرکت نمی‌کنند. این دانشجویان همچنین از دانشگاه به صورت ماهیانه حقوق دریافت می‌کنند؛ چه اینکه فوق دکترا اساساً نوعی شغل است. فرصتهای فوق دکترا، به صورت متناوب توسط دانشگاه‌ها اعلام می‌شود و کمیته‌ای علمی آنها از میان متقاضیان، انتخاب می‌کند. فرصت های فوق دکترا معمولاً بسیار رقابتی است.
          • کارگاهکارگاه‌ها همان دوره‌های کوتاه مدت با هدف آموزشی هستند که به زمان خاصی اختصاص ندارند و در آن یک نوع تعامل جمعی قوی‌تر دوره‌های کوتاه مدت وجود دارد. علی الخصوص نوع ارائه‌هایی که اساتید دارند با ارائه‌های کنفرانس و دوره‌های کوتاه‌مدت متفاوت است؛ چرا که غالباً به شکلی است که به طور عملی شرکت‌کنندگان را درگیر محتوا می‌کند و از آنان خواسته میشود که کارهایی را در طول دوره با مشارکت جمعی تمرین کنند. در کارگاه‌ها غالباً تکیه کمتری بر بُعد تئوری ـ انتزاعی می‌شود و بیشتر یادگیری عملی مهارتها مدنظر است.
          • کنفرانساجتماع شماری از پژوهشگران که در آن پژوهش‌ها ارائه می‌شود. این ارائه می تواند به شکل سخنرانی ـ ارائه شفاهی و یا پوستر ـ باشد. براساس نوع، بزرگی و ماهیت، یک کنفرانس می‌تواند از یک تا چند روز به طول انجامد و در بردارنده یک الی ده‌ها پنل (بخش) باشد. هر یک از پنل‌ها به موضوع خاصی می‌پردازد و توسط دانشمندی متخصص آن موضوع اداره می‌شود.
          • مدارس فصلیمدارس فصلی دوره‌های کوتاه مدّت آموزشی هستند که در بازه زمانی خاصّی (مدرسه تابستانی، بهاری، پائیزی یا زمستانی) برگزار می‌شوند. موضوعاتی که در این مدارس ارائه می‌شود بسیار متنوع و براساس نیازها، خواسته و سلیقه برگزارکنندگان و شرکت‌کنندگان می‌تواند متفاوت باشد و حتی شامل مدارس تابستانی درخصوص فرهنگ و زبان یک کشور می‌تواند باشد. در مدارس فصلی گاهی شرکت‌کنندگان نیز موظف به ارائه پژوهشی در قالب یک سخنرانی کوتاه هستند و گاهی چنین الزامی وجود ندارد. شماری از مدارس فصلی تمام یا بخشی از هزینه‌های مدرسه (ثبت‌نام، سفر و اسکان) را برای شرکت‌کنندگان بر عهده می‌گیرند. مدارسی که اقدام پوشش هزینه‌ها می‌کنند معمولا از دسته‌ای هستند که انتظار دارند شرکت‌کنندگان، ارائه پژوهش و یا افزوده دیگری برای دوره داشته باشند.
  • فصلنامه آفاق شیعه –
  • خدمات –
  • اخبار –
  • آکادمی طومار –
  • تقویم آکادمیک –
  • تماس با ما و درباره ما –
  • طاوس (سعید طاوسی‌مسرور)
کتابی مهم از میراث اهل سنت در قرن هفتم دربارۀ فضائل اهل بیت علیهم السلام
۱۳۹۷/۰۷/۱۳
ترادف علم و حدیث در سده های نخستین
۱۳۹۷/۰۷/۱۳
ستیز با اجتهاد؛ نگاهی دوباره به ظهور و افول اخباریگری
  دسته بندی ها: شیعه‌شناسی و ایران­‌شناسی، تاریخ و نسخ خطی
۱۳۹۷/۰۷/۱۳
نویسنده: طاوس

اخباریان متقدم

اخباریان جریانی از شیعیان اثنی ­عشری هستند که غالبا بر روایات منقول از ائمه اطهار (ع) به مثابه­ی منبعی از فهم دینی، تکیه می­کنند؛ بر خلاف اصولیان که در اصول فقه و کلام، به عقل و استدلال نظری نیز بسیار توجه دارند. سابقه تعارض حدیث­گرایان و عقل­گرایان در تاریخ شیعه دوازده امامی به قرن دوم ﻫجری برمی­گردد. بعد از دوره شیخ کلینی (م ۳۲۹) و شیخ صدوق (م ۳۸۱) که سردمداران حدیث­گرایی متقدم هستند، در عصر بویهی، سه دانشمند برجسته، شیخ مفید (م ۴۱۳)، سید مرتضی (م ۴۳۶) و شیخ طوسی (م ۴۶۰) در تضاد با مکتب حدیث­گرایانه قم، اصول فقه امامیه را تدوین و بسط داده و استحکام بخشیدند و در اعتقادات نیز، کلام امامیه را در برابر کلام معتزله که مبتنی بر عقل بود، مجهز کردند. شهرستانی (م ۵۴۸) در کتاب الملل­ و­النحل که در سال ۵۲۱ نوشته شده، به وجود مکتب اخباری­گری در بین امامیه اشاره کرده است. عبدالجلیل رازی قزوینی، عالم امامی قرن ششم، از نخستین عالمان شیعه است که درباره­ی اختلاف نظر اقلیت­های مخالف اصولی و اخباری مطالبی در کتاب النقض نوشته است (حدود ۵۶۵). وی خود را طرفدار جریان اصولی نشان می­دهد. یکی از طرفداران اصولیان در قرن ششم، ابن ادریس حلی(م ۵۹۸) است که در کتاب سرائر (نوشته به سال ۵۸۸) به رد مفصل جریان اخباری­گری پرداخته است. اگرچه از هیچ مدافعی برای اخباریان که معاصر ابن ادریس باشد سراغ نداریم؛ اما با قضاوت بر اساس نوشته ­های مخالفان اخباری­گری، به نظر می­رسد که اخباری­گری در آن زمان هنوز شکوفا نشده بوده است.

 

محمدامین استرآبادی و احیای اخباری­گری

معارضه­ اخباری­گری با تمایلات غالب اصولی در قرون بعد در خفا ماند، تا این که ملا محمدامین­ بن محمدشریف استرآبادی (م ۱۰۳۶)- که مورد تشویق استادش، میرزا محمد­بن علی استرآبادی (م ۱۰۲۸) بود- در کتابش، الفوائد المدنیه با صراحت از اخباری­گری سخن گفت و بدین ترتیب مؤسس مکتب اخباری­گری متأخر شد. او بر آن بود که آرای اخباری متقدم را- که تا زمان کلینی بدون مناقشه مانده بود- احیا کند. از نظر وی نخستین کسانی که از مسیر اخباری­گری منحرف شدند، ابن­ ابی ­عقیل (نیمه­ نخست قرن چهارم) و ابن جنید (م ۳۸۱) بودند که ابن جنید به ­واسطه­ استفاده اش از قیاس بدنام است و رویکرد  جانبدارانه­ شیخ مفید به این دو زمینه­ اعتبار جریان اصولی را فراهم ساخته است. وی به ­شدت از ابداعات سه دانشمند مشهور عصر بویهی در اصول فقه و کلام انتقاد کرد و فراتر از این، حتی از علامه حلی (م ۷۲۶)، شهید اول محمد­بن مکی عاملی (م ۷۸۶) و شهید ثانی، زین­ الدین عاملی (م ۹۶۶) نیز انتقاد کرد. از نظر او تقسیم­ بندی علامه حلی از اخبار به صحیح و ضعیف- که به تقلید از شیوه­ اهل سنت و با توجه به اعتبار راویان خبر است- پذیرفته نیست.

نظرات اساسی او در برابر جریان اصولی حاوی این نظریه است که چون ائمه (ع)  مفسران منتخب الهی و نبوی بودند، استناد به اخبار ایشان بر معنای ظاهری قرآن، حدیث پیامبر (ص) و عقل پیشی می­گیرد.  از نظر وی تنها منبع مهم فقه احادیث ائمه (ع) است. این احادیث برای جامعه هدایتی بی­خطا را در تمامی جنبه ­های زندگی فراهم می­آورد؛ هم­چنین این احادیث برای درک صحیح از قرآن و سخنان پیامبر(ص) اجتناب ناپذیر است. در­واقع بدون تفسیر ائمه (ع) از قرآن، این کتاب الهی ورای درک بشر می­ماند و نمی­تواند منبعی برای فقه باشد. ازاین­رو اخباریان کاملا وفادار به مکتب استرآبادی، در فهم مسائل مربوط به عقیده و عمل غالبا تنها به احادیث مقبول ائمه (ع) استناد می­کردند و حتی برخی هر نوع استنادی به قرآن کریم را کلاً کنار می­گذاشتند.

از نظر استرآبادی احادیث امامیه- که در منابعی قابل­اعتماد ثبت شده است- صحیح است؛ به این معنا که آن­ها یقیناً از امام (ع) به دست ما رسیده (یعنی قطعی ­الورود یا قطعی الصدور است). چنین احادیثی- حتی وقتی که خبر واحد باشد- مقبول تواند بود؛ بدون آن که وثاقت راویان آن­ها وارسی گردد. از میان منابع قابل­ اعتماد، مهم­ترین منابع (علاوه بر کتب پیش از دوران غیبت) کتب اربعه است. تنها دسته باقی­مانده از احادیث، حدیث ضعیف است؛ در این که منشأ این دسته از احادیث امام (ع) باشد، تردیدهایی هست؛ اما این احادیث را نیز می­توان پذیرفت. در کتب اربعه، تنها احادیث ضعیفی که ابوجعفر طوسی (مؤلف دو کتاب از کتاب اربعه) نقل می­کند، مردود است. ضرورت ندارد در مورد هر حدیث معین کنیم که آیا حدیث مذکور بیان خالصی از نظر امام است یا خیر؟ وقتی صحت آن حدیث اثبات شد، شخص مؤمن مجاز است از احکام آن پیروی کند؛ حتی اگر بنا­بر اصل تقیه صادر شده­ باشد. در جایی هم که حکمی در تجویز عملی خاص در بین نباشد، آن عمل مشکوک (شبهه) است و بهتر است احتیاط کرد و از انجام آن خودداری کرد. این رویکرد با اصل برائت یا اباحه الاصل اصولیان- که بنابرآن هر عملی که آشکارا نهی نشده، مجاز است- تعارض دارد. در صورت تعارض احادیث، فرد باید از روش ائمه (ع) در حل تعارضات پیروی نماید. جایی که این روش­ها هم فرد را به تصمیم در ترجیح حدیثی خاص نرساند، باید توقف کرد و در این صورت بر کسی که مطابق یکی از احادیث عمل کند، حرجی نیست. اصل اجماع نیز به­معنای توافق نسلی خاص از علما نیست؛ بلکه توافق با رأی امام (ع) است و از آن­جا که این نظر را می­توان از طریق سنت امامیه شناخت، اجماع به ­مثابه اصلی مستقل از ارزش عملی اندکی برخوردار است. قیاس نیز به ­مثابه­ ابزاری که شیطان از آن بهره برد (قرآن کریم، ۷/۱۲؛ ۳۸/۷۶) و ابزار مختار حنفیان، نهی می­گردد.

عقیده­ زیربنایی این آرا آن است که هیچ تفاوت ضروری میان اداره­ دینی یک جامعه قبل و بعد از غیبت نیست. ائمه(ع) تمامی سؤالات اساسی را که ممکن بود در آینده مطرح شود، در احادیث خویش به اصحاب فرموده بودند. از نظر استرآبادی و دیگر اخباریان اجتهادِ تنها منجر به ظن صرف و تقلید یعنی پیروی از فتاوی یک مجتهد، ممنوع است. هر مؤمنی باید بیشتر از اخبار ائمه (ع) پیروی کند و برای درک مناسب آن­ها، آشنایی با عربی و واژگان خاص ائمه (ع) ضروری است.

 

پیروان مکتب محمدامین استرآبادی

تعالیم محمدامین استرآبادی را آشکارا محمدتقی مجلسی (مجلسی اول) (م ۱۰۷۰) و ملا محسن فیض کاشانی (م ۱۰۹۱) نویسنده الوافی (جمع روایات کتب اربعه با حذف مکررات با شرح برخی از روایات) تصدیق می­کردند؛ اما مجلسی و فیض را باید اخباری معتدل دانست زیرا به عرفان و فلسفه هم تمایل داشتند و حتی آندرو نیومن این دو را بیشتر محدث-مجتهد دانسته تا اخباری. باید توجه داشت که هرچند فیض اخباری است اما در فلسفه شاگرد ملاصدرا بوده است. در همین راستا علامه مجلسی از او به «بعض اهل التأویل» تعبیر کرده است که نشان دهنده­ عقل­گرایی وی در عین اخباری­گری است. از دیگر اخباریان میانه رو باید به ملا خلیل قزوینی (م ۱۰۸۹) اشاره کرد. او همه احادیث اصول و فروع کافی را صحیح و مورد تأیید امام زمان (عج) می دانسته و عمل بر طبق آن روایات را واجب می شمرده است. او بر این نظر بوده که در اصول و فروع کافی حدیثی که بر مبنای تقیه صادر شده باشد، وجود ندارد. باید به دیدگاه عجیب وی هم اشاره کرد که روضه کافی را از تألیفات شیخ کلینی نمی دانسته و معتقد بوده که این بخش، تألیف ابن ادریس است.

از اخباریان نامدار و پرنفوذ، شیخ حر عاملی (م ۱۱۰۴) است که به شدت از اخباری­گری پیروی و دفاع می­کرد؛ او روش علمی اخباری­گری را پالایش کرد و حتی شیخ مفید و سید مرتضی را ضد اصولی­گری دانست اما از هر نوع جدل با مجتهدان خودداری کرد. وی در شمار نخستین کسانی است که کوشید تفاوت های اخباریان و اصولیان را برشمارد و نشان دهد که تفاوت این دو مکتب، تفاوت لفظی ساده ­ای نیست. او بر همه ابزار­های عقلی استنباط احکام تاخت و جهت توسعه اخباری­گری، مجموعه بزرگی از اخبار امامیه به نام تفصیل وسایل الشیعه الی احکام الشریعه فراهم آورد. هم­عصر وی، عبد­ العلی­بن جمعه عروسی حویزی، مؤلف تفسیر نورالثقلین نیز کاملا از اخباری­گری حمایت می­کرد.

به اخباریان کاملا وفادار به تعالیم استرآبادی، «اخباریِ صرف» گفته می­شود مانند عبد­الله ­بن حاج صالح سماهیجی بحرانی (م ۱۱۳۵) که حملات لفظی استرآبادی به اصولیان را از­سر­گرفت و عبدالعلی ­بن احمد درازی بحرانی (م ۱۱۷۷). سماهیجی در کتابش، منیه الممارسین فی اجوبه سؤالات الشیخ یاسین و عبدالعلی بحرانی در إحیاء معالم الشیعه، حدود چهل محل نزاع میان اخباریان  و مجتهدان را شرح دادند. از نظر سماهیجی، مجتهد تنها وقتی می­تواند محل سؤال قرار گیرد که بداند حدیثی مناسب مسئله ­ای خاص است؛ اما از آن­جا که این مسائل در حیطه­ محدثان است، ضرورتی برای نهاد جداگانه اجتهاد وجود ندارد.

از­ دیگر حامیان جریان اخباری­گری، می­توان به مؤلف الوافیه فی اصول الفقه یعنی عبدالله­ بن حاج محمد تونی بشروی مشهور به فاضل تونی (م ۱۰۷۱)، سید نعمهالله جزایری شوشتری (م ۱۱۱۲) که در کتاب دائره­المعارف ­گونه الانوار النعمانیه آرای اخباریان  و اصولیان را با نگاهی ردیه ­ای به آرای اصولی­ها بررسی می­کند، یوسف ­بن احمد بحرانی (م  ۱۱۸۶)، مؤلف لؤلؤه البحرین و کتاب مفصل و مشهور فقهی الحدائق الناضره و برادر عبدالعلی ­بن احمد سابق الذکر اشاره کرد. یوسف بحرانی از آرای خالص اخباری حمایت می­کرد، اما بعد­ها جانب اعتدال را در میان دو گروه نگاه داشت و استرآبادی را به ­دلیل گشودن باب افترا به مجتهدان و انشقاق در صفوف شیعه مورد سرزنش قرار داد. به علاوه وی از فیض کاشانی به دلیل تعصب به برخی دیدگاه­های اخباری به شدت انتقاد می­کند به ­خصوص از اظهارات وی در کتاب سفینه النجاه که اصولیان را فاقد شرایط لازم برای ورود به بهشت، دانسته است.

لازم به ذکر است که علامه مجلسی، در مباحث فلسفه، عرفان، اصول گرایی و اخبارگرایی، نظری میانه داشت و می­کوشید تا به نوعی با اصل قرار دادن احادیث، نوعی اعتدال در شیوه ­ها و مکتب­های موجود فقهی و کلامی ایجاد کند اما در عین حال او از کسانی که زمانی در پی علوم عقلی بوده و پس از آن رو به حدیث اهل بیت علیهم السلام آورده ­اند، بسیار ستایش می­کند. علامه مجلسی با اخباریانی چون شیخ حر عاملی و سید نعمت الله جزایری ارتباط و نامه­ نگاری داشت و حدیث­گرایی خود را انکار نمی­کند اما وی در پاسخ به کسانی که «طریقه مجتهدین و اخباریین» را جویا شده­ اند، می­گوید: «مسلک حقیر در این باب بین و وسط است، افراط و تفریط در جمیع امور مذموم است».

رواج اخباری­گری در عصر صفوی اگرچه به جهت کنار گذاشتن قرآن، عقل ­ستیزی و تسامح در قبول روایات ضربات خطرناکی به مکتب شیعه وارد کرد اما دستاورد مثبتی هم داشت و آن تدوین کتب حدیثی مانند الوافی و وسائل الشیعه بود. علامه مجلسی نیز از این فضا تاثیر گرفت و کتاب عظیم بحارالأنوار الجامعه لدرر الأخبار الأئمه الأطهار را در ۱۰۷۰ طرح ­ریزی کرد و نگارش آن را در ۱۱۰۶ به پایان رساند. البته علمای مشهوری مانند میرزا عبدالله افندی و سید نعمه الله جزایری از برجسته‌ترین شاگردان علامه مجلسی، او را در تألیف بحارالانوار یاری دادند.

 

انحطاط اخباری­گری

در نیمه­ پایانی قرن دوازدهم، محمدباقر بهبهانی مشهور به وحید بهبهانی (م ۱۲۰۵) در کتاب الإجتهاد والأخبار و دیگر آثارش، آرای اصولیان را دوباره مطرح ساخت  اما این بار قوی و محکم و با ارائه پاسخ به انتقادات اخباریان. ازاین­رو موفق شد بر اخباریان غالب شود و جریان اصولی را احیا کند. آخرین نماینده­ پر­نفوذ اخباریان، محمد­بن عبدالنبی نیسابوری اخباری، محدث و نویسنده­ کتاب منیه المرتاد فی نفاه الإجتهاد بود که با لعن و نفرین جدلی با مجتهدان مواجه گشت. او برای مدتی حمایت فتح­علی شاه قاجار (حک: ۱۲۱۲ – ۱۲۵۰) را به دست آورد؛ اما شیخ جعفر کاشف الغطاء رساله­ ای در رد وی با عنوان کشف الغطاء عن معایب میرزا محمد عدو العلماء تصنیف کرد و برای فتح­علی شاه ارسال کرد؛ وی سرانجام به عراق تبعید شد و به سال ۱۲۳۳ به دست اراذل و اوباش در کاظمین کشته شد؛ پس از آن اخباریه به­ سرعت رو به انحطاط گذارد. تنها جماعت شناخته­ شده ­ای که تا به امروز به حیات خویش ادامه داده است، اقلیت­هایی اخباری است که در مناطقی چون بحرین، بصره، خرمشهر و آبادان ساکنند.

شاید در میان علل متعدد انحطاط اخباریان، مهم­ترین علت، امتناع آنان از لحاظ نکردن هیچ واسطه ­ای میان مؤمنان و امام غایب(عج) باشد. این امتناع با ضرورت عملی و عاطفی جامعه­ شیعه به رهبر تناقض داشت؛ رهبرانی که دست کم بتوانند با حضورشان شکاف موجود در اثر غیبت امام عصر (عج) در نظام فقهی را تا حدی پرکنند.

منابع:

عباس احمدوند و سعید طاوسی مسرور، فیض کاشانی از منظر خاورشناسان، تهران، مدرسه عالی شهید مطهری، ۱۳۸۸ش، بخش دوم.

علی حسین جابری، الفکر السلفی عند الشیعه الاثنی عشریه، قم، دار احیاء الاحیاء، ۱۴۰۹، ص ۳۲۶.

سعید طاوسی مسرور، «آشنایی با دو کتاب رجال از عصر صفوی»، کتاب ماه دین، ش ۱۳۹، اردیبهشت ۱۳۸۸، ص ۲۳ – ۳۳.

محمدباقر مجلسی، بحار الانوار، به­ کوشش محمدباقر بهبودی و دیگران، بیروت، دار احیاء التراث العربی، ۱۴۰۳، ج ۶۴، ص ۹۶.

میرزا حسین نوری، خاتمه المستدرک، قم، مؤسسه آل البیت علیهم السلام لاحیاء التراث، ۱۴۱۶، ج ۳، ص ۵۳۶.

 

W.C.Chittick, “Muhsin-i  Fayd-i  Kāshānī”, EI2, Vol. VII, pp. 475 – ۴۷۶

 

Hamid Algar,”Fayz-e Kāšānī”, Encyclopaedia Iranica, Vol. IX, pp. 452 – ۴۵۴

 

E.Kohlberg, “Akbārīya”, Encyclopaedia Iranica,Vol. I, pp. 716 – ۷۱۸

 

Todd Lawson, “Akhbārī Shī‘ī Approaches to tafsīr”, in: Approaches to the Qur’ān, edited by G.R. Hawting & Abdul-Kader A. Shareef, Routledge: New York & London, 1993, pp.173-210

 

W.Madelung, “’Akhbārīyya”, EI2, Supplement, pp. 56 – ۵۷

 

Andrew J Newman, “Fayd al-Kāshānī and the Rejection of the Clergy/State Alliance: Friday Prayer as Politics in the Safavid Period”, in: Linda Walbridge, ed., The Most Learned of the Shī‘a, The Institution of the Marja‘ Taqlīd (New York: Oxford University Press, 2001), pp. 34-52

 

این متن قبلا در مهر ماه ۱۳۹۴ در شماره ۱۱۵ مجله خیمه منتشر شده است.

  برچسب ها: امامیه، تشیع، شیعه
٤٧٠ بازدید

مطالب مرتبط

۱۴۰۱/۰۴/۱۱

کارگاه تدوین (سطح مقدماتی تا متوسط): تدوین تلویزیونی


بیشتر بخوانید
۱۴۰۱/۰۴/۰۵

خدمات کاربردی آکادمی طومار اندیشه در راستای حضور بهتر و بیشتر دانش‌پژوهان ایرانی جهت عرضه آثار پژوهشی در آکادمیای بین الملل


بیشتر بخوانید
۱۴۰۱/۰۴/۰۱

کارگاه آموزشی و مهارتی نگارش علمی-پژوهشی در حوزه علوم انسانی و اجتماعی (پایان نامه، مقاله، طرح پژوهشی، پروژه و …)


بیشتر بخوانید

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

تماس با ما

 

 

از مسیر ارتباطی زیر با ما در تماس باشید:

رایانامه : [email protected]

|می‌خواهم از طومار اندیشه حمایت کنم|

عضویت در خبرنامه

جهت اطلاع از بروزرسانی های سایت ایمیل خود را ثبت نمایید.

تماس با ما







[recaptcha]
تمامی حقوق برای طومار اندیشه محفوظ است.