متن کامل مصاحبه با مجله خیمه درباره راهکارهای مقابله با توهین غرب به اسلام که با عنوان «سازمان ملل، توجیهگر ظلم ظالمان» در شماره ۱۰۸ این مجله (مهر ۱۳۹۳) به چاپ رسیده است:
اتحاد و انسجام مسلمانان در مقابله با توهین غربیان بسیار مهم است و حتی می تواند از آن پیشگیری کند. هر چه دشمنی و اختلاف در بین مسلمانان بیشتر باشد، غرب بیشتر جرات و جسارت توهین به مقدسات مسلمانان را پیدا می کند. وقتی ما مسلمانان به عنوان اهالی یک خانه با خودمان در حال دعوا هستیم دیگر فرصت پاسخ دادن به توهین فردی که از کوچه عبور می کند را نخواهیم داشت. چون در برابر دشمن صدای واحدی از مسلمانان شنیده نمی شود و حتی متاسفانه دولت های برخی کشورهای اسلامی دست در دست دشمنان اسلام مانند صهیونیست ها دارند، دشمن هر روز جسورتر می شود و مستقیما اصل اسلام را مورد اهانت قرار می دهد. اگر دل های امت اسلامی به هم نزدیک شود و ارزش های اسلامی مانند ظلم ستیزی و استکبار ستیزی مبنا قرار گیرد، چنین دولت هایی نمی توانند با سوء استفاده از نام اسلام ادامه حیات دهند تا آب به آسیاب دشمن بریزند. حج امسال نزدیک است و چنان که رهبر معزز انقلاب دامت برکاته تاکید کرده اند حج به عنوان یک فرصت بی نظیر برای ایجاد همدلی بین مسلمانان نباید از دست برود.
چون توهین به مقدسات مسلمانان مانند شخصیت پیامبر اعظم (ص) بیشتر از طریق رسانه صورت می گیرد، بار اصلی مقابله با آن نیز به دوش رسانه ها است. رسانه های مختلف ما باید سیمای زیبای حضرت رحمه للعالمین (ص) را پیش روی چشم جهانیان قرار دهند. زیبایی ها و نورانیت قرآن کریم و ائمه اطهار (ع) را تبیین کنند. از روش های جذاب مانند ساخت فیلم (داستانی یا مستند) استفاده کنند. بنا بر تحقیق فریک باکر در کتاب
The Challenge of The Silver Screen تا کنون ۱۵۰ فیلم درباره حضرت عیسی مسیح (ع) ساخته شده اما تنها دو فیلم درباره حضرت محمد (ص) ساخته شده است. ما در جنگ رسانه ای از غرب عقب مانده ایم. با این که بزرگان اسلام در این باره هشدار داده اند اما ما کار جدی و کافی نکرده ایم. برای نمونه امام راحل در وصیتنامه خود هشدار می دهد که دستگاه تبلیغاتی غرب گاهی ناشیانه و گاهی موذیانه سعی می کند اسلام را دینی ناکارآمد و مرتجع نشان دهد و بعد می فرمایند: «قدرت تبلیغاتی ما بسیار ضعیف و ناتوان است و می دانید که امروز جهان روی تبلیغات می چرخد». با توجه به همین جمله امام خمینی رضوان الله علیه اهمیت نقش رسانه در مبارزه با توهین های غرب روشن می شود.
متاسفانه جهان اسلام دچار انواع مشکلات درونی است که انرژی فراوانی را صرف این مشکلات می کند. در حالی که می توانست این انرژی را در مواجهه با دشمن و دفع دشمنی وی به کار گیرد. البته برخی مشکلات درونی جهان اسلام خود توسط دشمنان خارجی به جهان اسلام تزریق شده است. مثلا جریان های تکفیری و تروریستی مانند داعش و جبهه النصره که آمریکا با هدف سرنگون کردن دولت بشار اسد علنا به آنان کمک نظامی کرده است و فراتر از کمک نظامی به نظر می رسد این گروه ها از اساس دست پرورده امثال صهیونیست ها باشند. اختلاف افکنی بین گروه های مختلف مسلمان هم از دیگر سیاست های دشمنان غربی است. برای مقابله با آن، اتحاد باید استراتژی همه مسلمانان باشد نه تاکتیک مقطعی.
به نظرم در شرایط فعلی و با وجود امثال این سازمان های بین المللی مانند سازمان ملل که خود توجیه گر ظلم ظالمان است و انواع ظلم هایی که با توجیه قانونی بودن (مثلا بنا بر مصوبه شورای امنیت) صورت می گیرد مثلا تحریم های بی رحمانه علیه ایران، بهتر است مسلمانان خیلی وقت خود را در این زمینه تلف نکنند و به مقابله فرهنگی و رسانه ای با این دست اقدامات بپردازند تا اساسا زمینه توهین به مقدسات مسلمانان از بین برود و افکار عمومی دنیا توهین کنندگان را محکوم کنند.
تبیین درست سیره نبوی برای مخاطب جهانی قطعا در جلوگیری از این توهین ها بسیار موثر است. متاسفانه در منابع روایی و تاریخی مسلمانان بعضا مطالب سخیفی درباره رسول خدا (ص) آمده است که با عصمت و عظمت شخصیت آن حضرت (ص) سازگار نیست. در دوره بنی امیه به جهت این که خلفا دچار انواع فسادها بودند، سعی کردند با کمک گرفتن از محدثان و سیره نویسان سرسپرده خود، از عظمت رسول خدا (ص) بکاهند و چهره نورانی ایشان را تخریب کنند. از این رو دست به تحریفی گسترده و هدفمند در باره آن حضرت زدند. در این دوره و ادامه آن در دوره عباسی هزاران حدیث پدید آمد که بسیاری از آن ها یا از اساس جعل شده یا در اصل روایت تحریف شده بود. گروه های مختلف به انگیزه های گوناگون سیره رسول خدا (ص) را مطابق خواست خود و به دلخواه خود روایت می کردند. می توان به کتاب حجت الاسلام والمسلمین دکتر محمدرضا هدایت پناه با عنوان زبیریان و تدوین سیره نبوی اشاره کرد که در آن چگونگی ارائه سیره نبوی توسط آل زبیر تبیین شده است. بنابراین اگر دشمنی بخواهد به رسول خدا (ص) جسارت و توهین کند متاسفانه ابزار آن در منابع مسلمانان فراهم است؛ مانند فیلم موهن اخیر که برخی سکانس های آن را می توان در تاریخ طبری یافت. از این رو بر علمای اسلام است که به بازشناسی سیره نبوی بپردازند و با استناد به اصولی چون قرآن کریم، سنت قطعی و عقل پیرایه ها را از گزارش سیره نبوی بزدایند و راه سوء استفاده را بر دشمنان اسلام ببندند.
اگر چهره اسلام واقعی را ارائه کنیم، از آنجا که فطرت انسان ها حق طلب و حقیقت جو است، روز به روز به گروندگان به این دین مبین افزوده خواهد شد. البته عرضه و تبلیغ اسلام واقعی نباید فقط در مقام حرف و شعار و رسانه باشد بلکه باید هر مسلمانی بداند که او نماینده ای از دین اسلام است و زندگی او تبلیغ عملی اسلام باشد. امام خمینی رحمه الله علیه، ایران را چه قبل از پیروزی انقلاب اسلامی و چه بعد از آن مملکت و کشور امام صادق (ع) می داند و در پیام به حجاج در سال ۱۳۶۵ ضمن رهنمودهایی اخلاقی از آنان چنین انتظاری دارد: «آنچنان کنید که معلوم شود شما از کشور امام صادق- سلام الله علیه- آمده اید و این خودیک خدمت شایان به اسلام و جمهورى اسلامى و هم میهنان عزیز است». امام خمینی به ما تذکر می دهد که هر شیعه جعفری در نظر دیگر مسلمانان منتسب به آن حضرت است و باید اخلاق او هم جعفری باشد.
چنان که در پاسخ به دو سوال قبل بیان شد، بنده زدودن خرافات و برچیدن ناهنجاری ها از چهره اسلام را بسیار موثر می دانم. هر چند ممکن است باز هم عده ای پیدا شوند که به مقدسات ما توهین کنند اما اگر ما کار خود را درست انجام داده باشیم، توهین کننده در افکار عمومی خوار و حقیر و پست جلوه خواهد کرد.
حتما باید در این زمینه فعالیت جدی کنیم. متاسفانه درباره برخی شخصیت های تاثیرگذار امت اسلام یا درباره تمدن درخشان اسلامی کم کار کرده ایم و حتی گاهی آن قدر میدان را خالی کرده ایم که غربیان درباره آن ها نوشته اند و ما ترجمه کرده و خوانده ایم. مثلا می توان به کتاب پرفسور اتان کولبرگ درباره سید بن طاووس اشاره کرد که ترجمه فارسی آن در قم چاپ شده است. چرا در قم چنین کتابی نوشته نشده تا نیازمند به کتاب یک صهیونیست نباشیم؟ بنده و استادم دکتر عباس احمدوند کتابی نوشته ایم با عنوان فیض کاشانی از منظر خاورشناسان که در سال ۱۳۸۸ مدرسه عالی شهید مطهری آن را چاپ کرده است. مقالات شیعه پژوهان غربی درباره فیض را گردآوری کردیم و ترجمه و نقد کردیم. من خودم فکر نمی کردم درباره فیض کاشانی چنین کمیت و چنین کیفیتی از آثار در غرب داشته باشیم. ما خیلی باید در عرصه شناساندن اسلام و تمدن اسلامی به جهانیان کار کنیم. یکی از کارهایی که می توان کرد این است که آثار خوبی که خود غربیان درباره پیامبر (ص)، اسلام و تمدن اسلامی نوشته اند را شناسایی کنیم و تبلیغ کنیم که در غرب خوانده شوند تا مخاطب عام غربی که غالبا متون ضد اسلامی و تبلیغات واهی علیه اسلام ذهنش را پر کرده متوجه شود که در خود عرب کسانی بوده اند که پیرایه ها را کنار زده و به چهره تابناک پیامبر (ص) نگاه کرده و شیفته او شده اند. مثلا می توان به کتاب محمد رسول خدا از آنه ماری شیمل اشاره کرد که حسن لاهوتی آن را به فارسی ترجمه کرده است. یا کتاب عذر تقصیر به پیشگاه محمد و قرآن از جان دیون پورت است که در سال ۱۸۶۹م در لندن منتشر شد و مرحوم استاد سید غلامرضا سعیدی، آن را به فارسی ترجمه کرده است. یا کتاب خورشید الله بر فراز مغرب زمین از زیگرید هونکه که این کتاب هم به فارسی ترجمه شده و درباره شکوه تمدن اسلامی و تاثیر آن بر تمدن غرب است.
اقدامات فرهنگی مختلف و متنوع اما استوار و تاثیرگذار و نه کارهای ویترینی و نمایشی. از تالیف کتاب گرفته تا تولید فیلم و سریال و حتی کارهایی مانند کاروان آسیایی کمک به غزه که تشکل امت واحده چند سال پیش برگزار کرد و از کشورهای مختلف آسیا و از ادیان و مذاهب مختلف برای کمک به غزه رفتند. این کار یعنی عده ای غیر مسلمان فرصت پیدا کردند در کنار مسلمانانی خیرخواه و نیکوکار باشند و این روحیه اسلامی را از نزدیک مشاهده کنند. حتی می توان توریست به ایران آورد که از نزدیک ببینند ایرانیان آن کسانی نیستند که رسانه های غربی می گویند به شرط این که این فرصت با اعمال غلط برخی، به تهدید مبدل نشود.
من هیچ وقت فیلم موهن به ساحت مقدس رسول خدا (ص) را کامل ندیدم. با آن که فیلم آن به دستم رسید. محتوای کلی را در رسانه ها خواندم و اندکی از تصاویر فیلم را هم دیدم تا متوجه شوم فیلم در چه سطحی است. متاسفانه گاهی ما با اقدام رسانه ای گسترده اما حساب نشده علیه این فیلم ها، باعث می شویم که این فیلم ها حتی در بین مسلمانان بیشتر و بیشتر دیده شوند و این همان چیزی است که دشمن می خواهد. مثالی بزنم اگر کسی یک نوار کاست ۳۰ دقیقه ای پر کرده باشد و سراسر به شما و خانواده شما فحش داده باشد آیا تمام نیم ساعت آن را گوش می کنید؟ پس چگونه عده ای حاضرند یک فیلم در توهین به رسول خدا (ص) را کامل ببینند؟ مثلا درباره یک فیلم موهن، بهتر است به مردم آگاهی داده شود و اطلاع رسانی شود و حتی بخش هایی از فیلم نمایش داده شده و نقد شود تا این که در مردم عطش دانلود فیلم از اینترنت ایجاد شود و بعد بنشینند و کل فیلم را ببینند. البته بستگی دارد حجم توهین چقدر باشد. گاهی بهتر است اصلا ما آن را در رسانه های داخلی خود نگوییم تا بین خودمان بیش از پیش پخش نگردد و در رسانه های برون مرزی جواب دشمن را بدهیم و مخاطب اصلی آن فیلم را نسبت به آن آگاه کنیم. باید در هر شرایطی بهترین روش را اتخاذ کرد.
در غرب اسلام هراسی و شیعه هراسی وجود دارد. باید با این هراس کاذب مقابله کرد. گروه هایی مانند طالبان و داعش و حوادثی مانند یازده سپتامبر باعث شده که نام اسلام با خشونت، ترور و جنایت گره بخورد. باید این تصویر را در هم شکست. حقیقتا این رفتار پیامبر (ص) با اسرای جنگ بدر در تاریخ بی نظیر است و می درخشد. این که هر کس به ده مسلمان سواد یاد بدهد آزاد می شود، هر کس سواد ندارد فدیه بدهد و آزاد شود، و هرکس نه سواد دارد و نه پولی که فدیه دهد رسول خدا (ص) بر آن ها منت نهاده و آزادشان کرده است. آیا رفتار امیرالمؤمنین علی (ع) با اسیری که او را به قصد کشتن ضربت زده بود، به گوش غربیان رسیده است؟ آیا این شعر شهریار را شنیده اند: به جز از علی که گوید به پسر که قاتل من / چو اسیر تو است اکنون به اسیر کن مدارا. اگر نشنیده اند کوتاهی ما بوده است یا آنان؟
در آگاه سازی مردم باید به پشت پرده ها توجه کرد و آنان را نسبت به نیات شوم دشمنان آگاه کرد. مبادا حرف هایی باطل و پوچ از سوی دشمنان غربی کادوپیچ و طلاکوب عرضه شود و عده ای از روی نا آگاهی فریب بخورند. مردم باید بدانند به هر سخنی گوش فرا ندهند و پای هر چیزی نشینند. ماهواره ابزار جنگ نرم دشمن است که تا عمق خانواده های ما نفوذ کرده است و گاهی به طور مستقیم و معمولا و غالبا غیر مستقیم به مقدسات اسلام و ارزش های اسلامی حمله می کند. اگر مردم مطمئن شوند که فیس بوک ابزار صهیونیست ها است با توجه به شناختی که از خوی این رژیم غاصب دارند ممکن است کمتر و کمتر به سراغ فیس بوک بروند.
مسئولان و دست اندرکاران امر باید از طرق مختلف دشمن شناسی مردم را بالا ببرند. آن گاه توهین ها نه به عنوان یک دعوای مذهبی بلکه به عنوان گامی از سیاست دشمن در ایجاد ازخودبیگانگی در بین مسلمانان یا تحریک برخی مسلمانان به خشونت علیه دیگران فهمیده می شود. غرب می خواهد که مسلمانان را خشن نشان دهد؛ از این رو به مقدسات مسلمانان توهین می کند تا برخی از مسلمانان واکنش های خشن نشان دهند و معمولا همین گونه هم می شود و غرب به هدف خود می رسد مانند حمله خونبار به سفارت آمریکا در لیبی. ما باید آن قدر چهره زیبای مقدساتمان را عرضه کنیم که اصلا توهین ها دیگر دیده نشود و به چشم نیاید.